Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Bio Kókuszvíz

Az élet itala a csodálatos kókuszvíz!

A kókuszvíz tulajdonképpen egy fa nedve. Ez egy relatíve tiszta folyadék, ami sokkal inkább hasonlít a vízre, mint a tejre. Nem nagyon édes és ízletes, Ázsiában és a csendes-óceáni szigetlakók körében ez a kedvenc ital. A természetes cukor mellé számtalan vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, ami igen tápláló itallá teszi. Káliumban, kloridokban és magnéziumban gazdag, de tartalmaz némi nátriumot, cukrot és proteint is, és lényegében zsírszegény. Míg az ásványi anyagok mennyisége állandó, a cukor és protein koncentrációja a kókuszdió érésével növekszik. Folytatás alul...

 Miért igyunk kókuszvizet?

A kókuszvíz tulajdonságai (Kókuszdió Fejlesztési Bizottság, India):

 • Csökkenti a csecsemők bélproblémáit

 • Hatékony szájon át bevitt rehidratáló anyag

 • Növekedést serkentő természetes anyagokat tartalmaz

 • Hűvösen tartja a testet

 • Időszerű alkalmazása esetén megelőzi a hőkiütést és a nyári kelések megjelenését, valamint csökkenti a himlő, a bárányhimlő, a kanyaró és más hasonló betegség okozta kiütéseket

 • Megöli a bélférgeket

 • Só- és fehérjetartalma a kolera esetében nagyon jótékony hatású

 • Hatékony vizeleti fertőzések esetén

 • Kitűnő frissítő ital az öregek és betegek számára

 • Kúrálja a rosszul tápláltságot

 • Vizelethajtó hatású

 • Eltünteti a vesekövet és a húgyvezetékben keletkezett követ

 • Hasznos, mint intravénás megoldás

 • Kiváló vérplazma helyettesítő, amit a test azonnal befogad

 • Elektrolit hatásának köszönhetően segíti a gyógyszerek gyors felszívódását és a vérben kifejtett csúcskoncentrációjuk könnyebb elérését

 • Gátolja a vizeletfertőzést és eltávolítja az ásványi anyagok okozta mérgezés következtében felgyülemlett mérgeket

Az Élet Itala 144-149. oldal Kókuszdió kúrák

„A kókuszvíz édes, növeli az ondószámot, elősegíti az emésztést, valamint tisztítja a húgyvezetéket” – mondja a védikus indiai gyógyászat. A kókuszvíz, más néven kókuszital (kókuszlé), a friss kókuszdió belsejében található folyadék. A közhie

kókuszvíz egy sor tápanyagot tartalmaz, köztük olyan nyomelemeket is, amelyek egyenesen a tengerből kerültek bele és hiányoznak a legtöbb ételből. A kókuszpálmák ezrével nőnek a trópusokon, és még a legapróbb szigeten is össze-vissza hevernek a lehullott kókuszdiók. Sok kicsi szigeten a kókuszvíz az egyetlen iható víz. Mindezek miatt a kókuszvíz sok ember számára életmentő jelentőségű még ma is, ezért is nevezik úgy, hogy „az élet vize.”

Minthogy a kókuszvíz egy fa nedve, tulajdonképpen nem más, mint a kókuszpálma „vére.” A kókuszvíz elektrolit összetétele sokban hasonlít az emberi plazmához, ezért is használták és használják az orvosok a kiszáradás megelőzésére úgy, hogy intravénásan egyenesen a véráramba fecskendezik. Ez a folyadék mentes minden kórokozótól és élősködőtől, amikor frissen kivonják a kókuszdióból. A trópusi éghajlaton dolgozó orvosok gyakran használták a kókuszdió levét, mint IV. megoldást, ami a II. Világháború és a Vietnámi háború idején bevett szokás volt, mivel a kereskedelmi IV. megoldásokból gyakran nem volt elegendő tartalék.* A feltöretlen kókuszdió leve mentes minden baktérium, gomba és más káros anyag okozta fertőzéstől, ezért nyugodtan adható intravénásan anélkül, hogy attól tartanánk, hogy mikroorganizmusokat juttatunk a testbe. A legutóbbi kutatások kimutatták, hogy a kókuszvíz intravénás folyadékként való használata kedvezőbb, mint más kereskedelmi megoldásoké.* A kókuszvíz nem bántja a vörös vértesteket, nem okoz allergiát, a test pedig azonnal befogadja. Kiszáradás elleni használatát biztonságosnak és hasznosnak ítélték, főleg ha a beteg káliumszegénységben szenved.* Valójában a kókuszvíz éppen annyira hatékonynak bizonyult egy beteg páciens túlélési idejének meghosszabbításában, mint a kereskedelmi elektrolit megoldások.* Kutatások igazolták, hogy még a beteg testsúlyának egynegyedét és egyharmadát elérő mennyiségű kókuszvizet is komplikációk nélkül lehet intravénásan a szervezetbe juttatni.

A kókuszvizet nagyon ajánlják a szervezet szájon át történő rehidratálásához.* Trópusi területeken a kókuszvizet a hasmenéses kiszáradás ellen is használták. A hasmenés egy fő egészségügyi probléma több harmadik világbeli országban is. A Fülöp-szigeteken a halál és a megbetegedések okai között második helyen áll a hasmenés, és közel ötmillió gyermekkel végez ott évente. Túlzott fizikai tevékenység szintén kiszáradáshoz vezethet. Atléták és sportkedvelők egyaránt használják a kókuszvizet, hogy feltöltsék az izzadás következtében elveszített elektrolit mennyiséget. Legalább úgy vagy inkább jobban használ, mint jó néhány sportital. A kókuszvíz egy természetes sportital.

A kókuszvíz íze a kókuszdió korától függően változik. Az öregebb, érettebb kókuszdió leve, habár jó, nem ér fel a fiatalabbéval. Sajnos, hacsak nem ott él az ember, ahol teremnek a kókuszdiók, nehéz zöldeket találni. Mostanáig a kókuszvíz megszerzésének egyetlen módja az volt, ha feltörtünk egy kókuszdiót. A természetes sportitalra támadt igény következtében megindult a fiatal kókuszdiók levének ipari csomagolása. Ma a legtöbb helyen üvegben vagy tetra pak csomagolásban már kapható.

Koleszterinszabályozás

A kókuszvíz több egy egyszerű sportitalnál vagy tápláló folyadéknál, ez egy egészség frissítő. A kutatási eredmények szerint pozitív hatással van a koleszterinre. Egy esettanulmány szerint a HDL (jó) vérkoleszterin szintjei 46,2 %-al nőttek.* A kísérletek megmutatták azt is, hogy a májkoleszterin szintjei 26,3 %-al csökkentek, továbbá az érelmeszesedés kockázata is 41,1 %-al csökkent. A vizsgálatok végkövetkeztetése az volt, hogy a kókuszvíz egy természetes, tápanyagban gazdag ital, ami segíthet megelőzni az érelmeszesedést.

Vizeleti és reproduktív rendszerek

A kókuszvíz régóta ismeretes a vizeleti és reproduktív rendszereken gyakorolt terápiás hatásáról. Állítják, hogy megtisztítja a húgyhólyagot a fertőzésektől, eltávolítja a vesekövet, növeli a szexuális potenciát. Egy orvosi kutatás ki is mutatta, hogy a kókuszvíz hatékonyan távolítja el a vesekövet.* Dr. Eugenio Macalalag, a Fülöp-szigeteken kihelyezett Kínai Közkórház (Chinese General Hospital) urológiai részlegének igazgatója azt mondja, hogy a kókuszvíz jótékony hatása bebizonyosodott vesekővel és húgyvezetékben talált kővel szenvedő betegeknél. A betegei felhagyhattak a művesekezeléssel (dialízissel), miután rendszeresen inni kezdték a kókuszvizet. A Fülöp-szigeteken a kókuszvizet buko dzsúsznak hívják. Dr. Macalalag arról is beszámolt, hogy sikeresen használt infúziós kezelést kókuszvízzel egyenesen a vesébe. A kezelést bukolízisnek nevezte el. Manapság már népszerűvé vált egy mondás a Fülöp-szigeteken: „Egy kókuszdió per nap, és az urológus elmarad.”

A húgycsőben felvezetett katéteren keresztül a kókuszvizet egyenesen oda juttatták, ahol a kő volt (bukolízis), és ez a kő méretének napi csökkenését, szétbomlását, majd sebészeti beavatkozás nélküli távozását eredményezte. Még a kókuszvíz heti 2-3x-i ivásának következtében is a vesekő jelentős zsugorodását figyelték meg, amely rövid időn belül bekövetkezett. Dr. Eugenio Macalalag azt elmondta, hogy az 1670 általa visszatérő kőproblémával kezelt betege közül a buko terápia bevezetése után csak a 13%-ának lett újra köve 10 éves intervallumban, és azok a kövek is kicsik voltak és könnyen távoztak. A kókuszvíz-terápia olyan hatékony, hogy a vesekővel szenvedő betegeknek nem kellett magukat drága orvosi beavatkozásoknak alávetni.

A kókuszvíz egy természetes vizelethajtó, így segíti a vizelet távozását. Segíti továbbá a vizelet hígulását, így kevésbé valószínű, hogy kövek képződnek, valamint segít a már létező köveket kimosni. A kókuszvíz hasznos még a húgyhólyag fertőzéseinek megelőzésében.

A kókuszvíz nemcsak kitisztítja a húgyvezetéket, hanem revitalizálja a reproduktív rendszert is. A friss, zöld kókuszdióból kivont kókuszvíz híres arról, hogy serkenti a libidót és növeli a teljesítményt. Nincs szükség többé Viagrára; a kókuszvíz fiatalon és életerősen tart. Nem csak férfiaknak használ; 60-as éveikben járó nők is visszajelezték, hogy növekszik a libidójuk a fiatal kókuszdió levének ivása következtében. Egy érett kókuszdió leve azonban már nem ennyire erős és hatásos. Fontos, hogy a levet friss és éretlen, zöld kókuszdióból nyerjük.

Glaukóma (zöld hályog)

A kókuszvíz hasznos lehet glaukómás betegek számára. Glaukóma akkor jön létre, amikor a folyadéknyomás a szembe abnormális mértékben megnő sérülést okozva ezzel az apró véredényeknek és a látóideg rostjaiban. Ha nem kezelik, végleges vakságot okozhat. A zöld hályogra nincs gyógymód; csupán azt lehet megakadályozni, hogy romoljon a beteg állapota. A kezelés abból áll, hogy gyógyszert tesznek a szembe, hogy enyhítsék a nyomást. A gyógyszeres szemcseppből rendszeresen kell a szembe csepegtetni, hogy a folyadéknyomást szabályozza. A kókuszvíz bizonyítottan hatékony a szemben lévő folyadéknyomás jelentős csökkentésében.* A kókuszvizet nem a szembe csepegtetjük, hanem megisszuk, a hatása pedig 2 és ½ óráig tart.

Mindezek mellett, a kókuszvíz antioxidánsként is működik, megtalál és elpusztít sokféle kártékony anyagot, védelmezi a vér hemoglobinját a nitrit-okozta oxidációtól.* Ezek a hatások a friss kókuszvíz használatakor a legjelentősebbek, és csökkennek, ha a kókuszvizet felmelegítik vagy feldolgozzák.

Egy hagyományos módszer a hályog kezelésére a kókuszvíz használata. Néhány csepp kókuszvíz a szembe, egy melegvizes kendő a szemre, majd 10 percig mozdulatlanul kell feküdni. Ismerek embereket, akik jó eredményt értek el ezzel a módszerrel. Lehet, hogy ennek részben a kókuszvíz antioxidáns hatása az oka. A hályogot oxidáció okozza, szóval a kókuszvíz antioxidáns hatása nyújthat némi segítséget.

Hashajtó

Azt tudni kell a kókuszvízről, hogy ha sokat iszunk belőle, hashajtóhatással bír. Ez a tulajdonság lehet örvendetes és nemkívánatos attól függően, hogy milyen az illető bélmozgása. Azoknak, akiknek székrekedésük van, a nagy mennyiségben fogyasztott kókuszvíz üdvös lehet. Mindenki másnak a fogyasztási határérték a béltolerancia függvénye. A béltolerancia az a maximálisan elfogyasztható kókuszvíz mennyiség, ahol még nem tapasztalható hígabb széklet. Ez egyénenként eltérő. A béltolerancia a rendszeres használattal növekszik.

* A referenciákat Dr. Fife-tól idéztem.

Rx- Kókuszdiók (A tökéletes egészségdió) 8. fejezet A kókuszvíz növekedési faktorai: Potenciálisan képes késleltetni az öregedést, megfiatalítja a hajat és a bőrt   133-145. oldal néhány részlet

„A kókuszvíznek megvan a maga biológiája: enzimek, nukleotidok, polipeptidek, és növekedési faktorok… A kókuszdiók növekedési faktorainak vizsgálatának története egészen 1941-ig nyúl vissza, amikor egy holland növényfiziológus, Johannes Van Oberbeek látta a kókuszvíz hatását egy növényembrió növekedésében. …Oberbeek felfedezte, hogy a növény bébi sejtjei gyorsabban növekedtek, amikor kókuszvizet is kapott a növény* - éppen úgy segítette, mint ahogy az édesanya teje segíti egy csecsemő növekedését. Mikor a kókuszvíz adagolása elmaradt, a növekedés lelassult.

…tesztek végeztek citokininen, gibberellinen és auxinen, amit kókuszvízből vontak ki… Felfedezték, hogy ezek a különböző növekedési hormonok képesek voltak áthatolni a membránokon, ráadásul stabilak és aktívak maradtak még akkor is, amikor hőhatásnak, savaknak és fermentációnak tették ki őket.

Tanulmányok: Kinetin növekedési faktor az öregedés ellen.

…Sok tanulmány kereste a kinetin növényekre gyakorolt hatását, mikor a vizükhöz hozzáadták. Azt tapasztalták, hogy a növényi sejtek osztódásra stimulálódtak, a levelek nem sárgultak be, a gyümölcsök pedig nem értek túl* A növénybiológusok ezért arra használták a kinetint, hogy elnyújtsák a növény öregedését és elodázzák a pusztulását. …A kinetin hatása a gyümölcsrovarokra is hatott. Mikor megették a kinetint, fejlődésük éppúgy, mint öregedésük lelassult, így azonban tovább éltek. …Egy folytonos tanulmányozás kimutatott ezeknél a rovaroknál egy 55-66 %-os növekedést egy catalas nevű, rendkívül fontos antioxidáns enzim működésében. …A következő tanulmány az embereken készült… Ugyanaz a kinetin, ami növényeknél és gyümölcsrovaroknál késleltette az öregedést, az embereknél a bőrsejtek öregedést lassította le. Úgy néztek ki és viselkedtek, mint a fiatal fibroblaszt (fiatal kötőszöveti) sejtek növekedésüket, méretüket és molekuláris aktivitásukat tekintve… Képes-e vajon a kinetin visszafordítani bőrünk öregedését? Képes.* …ezeknek a mostani tanulmányoknak az eredménye talán előkészítheti ennek a sokat ígérő terméknek a jobb megértését, megismerését – nem csak a bőrünkre gyakorolt kozmetikai hatását, hanem hatékony antioxidáns és öregedéslassító hatását is a test más sejtjeiben…

**Ezek az erős hatások a kutatókat arra engedték következtetni, hogy talán a kinetint talán másra is lehetne használni, nem csak az öregedés késleltetésére, hanem degeneratív változások megelőzésére is, melyek olyan patológiás állapothoz vezetnek, mint például az Alzheimer-kór. Ezek a kérdések azonban még válaszra várnak.

Növényi (citokinin) és haj (citokin) növekedési faktorai

Mind a növények, mind pedig a haj (szőr) rendelkezik egy növekedést serkentő (trágyázott) talajszerű alappal, egy gyökérmátrixszal vagy gyökérrendszerrel, egy tővel, ami aztán a haj (szőr) vagy a szár lesz; és a sejtek ebben a szárban járnak fel és alá. A hasonlóságok növények és a haj (szőr) között sokkal messzebbre mennek ezeknél: a növekedési faktorukhoz.

Miután akár növényi, akár emberi növekedési faktorokról van szó, néhány közülük közvetlenül a sejtre hat teljesen azonos környezetben. Mások folyadék- és sejtimmunitási válaszokra késztetnek. Megint mások olyan proteinek, amik a sejtek felületén lévő receptorokhoz közvetlenül kötődnek. Ha már ott vannak, irányítják a sejteket, vagy jelzik nekik, hogy kezdjenek aktívan szétválni és benőni a haj (szőr) egy bizonyos részébe. Ezekben az eltérő cselekedetekben mindig van egyensúly: néhányan elősegítik, míg mások gátolják a cselekményt…

(Szemelvény Dr. Bruce Fife és Dr. Vermen M. Verallo-Rowell nemrégiben megjelent kókuszdióról szóló könyvéből.)

Forrás: Cocotap