Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A kókuszzsír dietoterápiás alkalmazása

6 gyomorbetegség, aminél a zsírszegény diéta kiváltható kókuszzsírral

A kókuszzsír ellentétben a többi zsiradékkal nem hosszú láncból ál hanem közepes lánchosszúság zsírsavakat tartalmaz Megemésztésükhöz és a szervezet általi felvételükhöz nem szükséges epesav Nem kell lipáz enzim

A közepes hosszúságú zsírsavak jellemzője, hogy pancras lipáz hiány illetve csökkent termelés esetén jól és gyorsan felszívódnak. Ezek a tulajdonságok, melyek lehetővé teszik, hogy olyan betegségek diétás kezelésében is alkalmazzuk, ahol zsíremésztési-, zsírfelszívódási zavar áll fenn és /vagy energizálásra van szükség. Májbetegségek, krónikus hasnyálmirigy gyulladás, gyulladásos bélbetegségek dietoterápiájában nagy sikerrel lehet alkalmazni.

A közepes lánchosszúságú zsírsavak, ahogy a nevük is jelzi, rövidebbek és kisebbek, mint a hosszú láncú zsírsavak. A zsírsav molekulák hossza, vagy mérete rendkívüli jelentőségű. A testünk a méretüktől függően különböző módon bontja le őket. Emiatt a kókuszzsírban lévő közepes lánchosszúságú zsírsavak teljesen máshogy hatnak ránk, mint a legtöbb ételben megtalálható hosszú láncú zsírsavak. 

 Mivel a közepes láncú zsírsavak kisebbek, mint a hosszú láncúak, sokkal könnyebben megemészthetőek, és jobban oldódnak a vízben. Tulajdonképpen a megemésztésükhöz- a hosszú láncú zsírsavaktól eltérően-nincs szükség a hasnyálmirigy emésztőenzimjeire és az epére. Emiatt a kókuszzsír biztosítja a tápanyagok gyors és egyszerű felszívódását, a szervezet enzimrendszerének igénybevétele nélkül. 

A zsír útja a szervezetben.

Zsíremésztés során a koleszterint és a triglicerideket az epesavak emulgeálják, csökkentve a felületi feszültséget, növelve apróbb cseppekké való képződésüket, hogy majd az emésztés során a hasnyál lipáz enzimje könnyebben kötődhessen, mono-, digliceridekre és zsírsavakra bonthassa a zsírokat. Ezután felszívódnak a nyálkahártya sejtjeibe, ahol újra triglicerid képződik belőlük. Kilomikron (CM) formájában a nyirokérrendszerbe kerülve szállítódnak a vénás rendszeren keresztül a májba. A közepes szénláncú zsírsavakat tartalmazó zsiradékok triglicerid formájában képesek a felszívódásra, nem kilomikron képzők, így közvetlenül és változás nélkül jutnak át a bélnyálkahártya sejtjein keresztül a máj kapuérrendszerébe. Nem a nyirokkeringésen keresztül jutnak a vénás keringéssel a májba, mint a többi zsiradékalkotó, így rövid úton kerülnek a májba.

A  (kókuszzsír) alkalmazásának lehetőségei.

 Hyperthyreosia

Megbetegedésben a pajzsmirigy fokozott hormonelválasztása következtében az anyagcsere felgyorsulása, a meg növekedett étvágy melletti testsúlycsökkenés, a verejtékezés, a megemelkedett testhőmérséklet és a hasmenés a jellemző tünet. Zsír gazdag étrendet kell biztosítanunk (1,2-1.3g/ttkg), mely könnyen emészthető MCT zsírsavakat tartalmaz a rövid szénláncú zsírsavakon kívül.

 Coeliákia és felnőtt kori sprue.

A coeliakia régóta a gastroenterológusok érdeklődésének középpontjában áll. A krónikus felszívódási zavar bármely életkorban felléphet. A proximális vékonybél-nyálkahártya megbetegedése, amely a glutén étrendből való teljes kiiktatása esetén klinikai remisszióba kerül a vékonybél nyálkahártya normalizálódása által. Típusos klinikai képe malabszorpció, nutricionális hiányállapot, gyarapodási zavar, puffadt has, zsíros széklet. A fel nem fedezett betegség, illetve diétahiba esetén alakul ki a vékonybél nyálkahártyájának károsodása. Ekkor, a csökkent felszívó felület következtében célszerű a diétába bevezetni a kókuszzsírt.

Hyperacid krónikus gastritis.

 A gyomor nyálkahártyájának elhúzódó gyulladása. Cél, hogy a gyulladt nyálkahártyát óvjuk, alkalmazkodjunk a megváltozott gyomorsavviszonyokhoz. Az energia nagy részét könnyen emészthető zsiradékokkal fedezzük: vaj, tejszín, tejföl, kókuszzsír.

Peptikus fekély

a gyomorban és a duodenumban fordul elő. Hyperaciditásnál cél a gyomorsav csökkentése és neutralizálása könnyen emészthető zsiradékokkal, mint például a kókuszzsír, valamint a tejzsiradékok alkalmazása terápiás értékű.

A gyulladásos bélbetegségek

Közé tartozik a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség. Sajnos mindkét betegség egyre gyakrabban fordul elő a lakosság körében. A steatorrhoeával járó betegségekben cél a leromlott beteg energizálása, fehérje-, folyadék-, és elektrolit pótlás, a felszívódási zavarok megszüntetése. Előnyösen alkalmazhatók a középhosszú szénláncú zsírsavak remisszió idején.

Rövidbél-szindróma

A vékonybél kétharmadának resectiója következtében fennálló állapot. A csökkent felszívódás miatt hiányállapotok jellemzőek. A tranzitidő lerövidülése miatt hasmenés alakul ki, amely maga után vonja, hogy a betegnél fokozott a dehidratáció, az elektrolitvesztés és hipokalémia, a zsírban oldódó vitaminok csökkent felszívódása, Ca, Zn hiány. MCT zsírsavakat tartalmazó zsiradékok alkalmazása javasolt a könnyű és gyors felszívódás miatt.

Poliszisztésztémás autoimmun kórképek.

A Rheumatoid arthritis (RA). A perifériás ízületek krónikus, szimmetrikus, erozív, destruktív gyulladása következtében, mely az egész csontrendszer demineralizációjához vezet. Hosszútávú szteroidkezelésben részesülnek e betegségben szenvedők. Az RA-es betegek többsége alultáplált, számukra 1-1, 2 g/ttkg zsiradékot biztosítunk könnyen emészthető zsiradék formájában. A tejzsiradékokon kívül itt is szintén jól beillesztehtő a diétába a kókuszzsír. Sjögren-szindróma esetén az exokrin mirigyek autoimmun gyulladása következtében a mirigyek nem képesek megfelelően funkcionálni, így csökken a nyál-, és emésztőenzim elválasztás. Étrendi összeállításában az 1g/ttkg zsiradék legyen könnyen emészthető, és gyorsan felszívódó MCT zsírsavat tartalmazó kókuszzsír. A betegséghez gyakran társuló hepatitis és pancreatitis még fontosabbá teszi használatát.

A Szisztémás lupus erythematosus

(SLE) Ismeretlen okú betegség, melyre a sokszervi érintettség jellemző. A betegséghez társuló tünet a hasi diszkomfortérzet, puffadás, a pancreas gyulladása. A gyulladásos bélbetegség miatt könnyen emészthető és felszívódó formában biztosítjuk a zsiradékbevitelt vaj, tejföl, tejszín mellett MCT zsírsavat tartalmazó kókuszzsír formájában. Szisztémás sclerosis: az erek lumenének beszűkülésével, majd fibrosisával járó rendszerbetegség. Következményként szövetpusztulás, hegesedés bármelyik szervben előfordulhat. A vékonybélszakaszra jellemző hipomotilitás és malabszorpció miatt, a megváltozott gasztrointestinális viszonyokhoz, jellemző alultápláltsághoz alkalmazkodva testtömeg kilogrammonként 1-1,2g könnyen emészthető zsiradékot  biztosítunk könnyen emészthető tejzsiradék és MCT tartalmú kókuszzsír formájában. Ugyanígy járunk el a Dermatomyositis és a polymyositis dietoterápiájában, ahol a zsiradék mennyisége és minősége megegyezik a fent leírtakkal.

Dumping-szindróma

 Esetében a gyomor az elvégzett resectio miatt nem képes tároló szerepét betölteni és hirtelen kerül a táplálék a duodenumba, ezért puffadás, hányás fordulhatnak elő korai tünetként, étkezést követően. Ha a normál táplálkozással nem tudjuk biztosítani tartósan a beteg tápanyagszükségletét malnutrició jöhet létre. Ezt a testtömeg csökkenésén kívül egyes szervek működési zavara jellemzi: a bélbolyhok atrophiája, a csökkent bélmotilitás miatt emésztési, felszívódási zavarok alakulnak ki. A zsiradékbevitel nagy részét fedezhetjük kókuszzsírral.

Csökkent epesav mennyiséggel járó állapotokban

Amikor az epe utak elzáródása következtében az elfolyás akadályozott. Az epesavak sói a vékonybél utolsó szakaszában ismét felszívódnak és a májba jutnak. Ha a vékonybél utolsó szakasza gyulladt vagy sebészeti úton eltávolításra került, az epesavak sói a vastagbélbe jutnak, a széklettel ürülnek (epés hasmenés). Ha az epesavak mennyisége ily módon csökkenni kezd, akkor a szervezetben csökken töménységük is. Csökken a zsírok lebontása, minek következtében zsírszéklet alakul ki. Az epesavak sói a bél perisztaltikáját is fokozzák, ezzel okozva, súlyosbítva a hasmenést. Ezért a zsírbevitel csökkentésével az MCT zsírsavakat tartalmazó kókuszzsír javallt.

Muciviscidosisban.

Szenvedő betegekben minden nyálkahártyával bélelt szervben és nyálkatermelő mirigyben (légutak, emésztőrendszer, pancreas) a normálistól eltérő, sűrű, tapadós, viszkózus nyálka termelődik. A pancreas enzimek duodenumba való eljutása a só-víz vivőanyag besűrűsödése miatt lehetetlenné válik. Az elfogyasztott táplálék a belekben emésztetlenül halad tovább, a zsír natív formában távozik. Végül a pancreas enzimek nem jutnak ki megfelelő mennyiségben, valamint az epe besűrűsödése miatt elégtelen az epeürülés. Diétás kezelésében zsírokban, elsősorban MCT zsírsavakat tartalmazó kókuszzsírban gazdag táplálék adása javasolt.

Nyirokszállítás gátoltsága

Esetében a zsírok csökkent hasznosulása miatt szintén döntő jelentőségű a nem nyirokkeringésbe felszívódó MCT zsírsavak hasznosulása a dietoterápiában. Diétás tanácsadásnál szem előtt kell tartani, hogy ödéma mentesítő diéta nincs, mégis szükséges a diétás tanácsadás, a helytelen étkezési szokások, téves elméletek (fehérje megvonás, folyadékmegvonás, stb.) kiküszöbölése és a súlykontroll tudatosítása céljából (súlycsökkentés, magas vérzsírok csökkentése, rost dús étkezés). Amennyiben érelmeszesedés szövődményeként létrejövő nyirokkeringési zavarról beszélünk, természetesen nem ajánlhatunk MCT zsírsavat tartalmazó kókuszzsírt.

Hív-fertőzés

Esetén, a tüneteket mutató HIV fertőzöttek táplálásánál fő szempont a legjellemzőbb tünetekhez való alkalmazkodás: malabszorpció, akut infenkciók miatti hányás, hasmenés és ezen okok miatt kialakuló malnutrició. Ekkor MCT tartalmú zsiradék alkalmazása javasolt.

Az MCT-t tartalmazó trigliceridek -bár magas energiatartalommal rendelkeznek-, súlycsökkentő hatásukat feltehetően a termogenezis (hőtermelés) fokozásával érik el. A hosszú szénláncú, nehezebben emészthető trigliceridek (LCT), amelyek a zsírok nagyobb részét alkotják, általában a zsírraktárakban tárolódnak. Az MCT zsírok könnyen felszívódnak, metabolizálódnak, elsősorban energiaforrásként hasznosulnak, s a metabolizáció növelésével elősegítik a hosszú szénláncú zsírsavak elégetését is. Ezáltal a sportolók számára is előnyös, hiszen gyors energiaforrást jelent.

A kókuszzsír csodákra képes a bélrendszer egészséges egyensúlyának helyreállításában, ehhez csak annyira van szükség, hogy szerepeljenek kókuszzsír az étrendedben

Hogyan használhatod a kókuszzsírt?

Sütéshez, főzéshez stb. Egyszerűen csak használja főzésnél. Használható vaj vagy margarin helyett szendvicsek készítésénél. Stabil szerkezete miatt jól használható sütéshez. Nem kell hűtőszekrényben tartani. Különleges receptek diétához letölthetők az első oldalról regisztrálás után.

A kókuszzsírból két fajtát lehet kapni:

1. Szürt kókuszzsír (inodore): szagtalan íztelen magas laurinsav tartalmú termék(43,2%) kiváló sütéshez / fritőz/ főzéshez  és bármilyen étel, pl. magyar, készítéséhez a semleges íze miatt.

 A kókuszzsírt gőzöléssel 110c távolítják el a koprából vegyileg nem kezelt emiatt a különleges tulajdonságait megőrzi.

2. Szűz kókuszzsír (virgin. extra virgin): Kellemes kókusz illatú és aromájú magas laurinsav tartalmú termék (43,2/) Kiváló főzéshez pároláshoz és külsőleg,  bőr, haj kezeléshez. A kókuszzsírt 55c nyerik ki a friss kókusz húsból speciális módon.   

Fontos hogy az egészség megőrzéséhez naponta legalább 15 gr zsír bekerüljön a szervezetbe betegség esetén bátran növelhető az adag, mert nincs káros mellékhatása. A szükséges mennyiséget a csecsemők által átlagosan elfogyasztott anyatejben található laurinsav mennyiség alapján számolták ki.

Mi a helyes megnevezés Kókuszolaj vagy kókuszzsír

A kókuszolaj/zsír olvadás pontja 24.5 c. Azért nevezik sokszor olajnak mert termőhelyén folyékony de szerkezetileg 90%-ban telített zsír és a hőmérséklettől függ az állaga.

Csak vegyileg kezeletlen tiszta kókuszzsírt érdemes használni. A kókuszzsír egyik fontos anyaga a laurinsav, ami nagyon ellenálló a hőhatásokkal szemben de érzékeny a vegyi anyagokra. A feldolgozás során a nagyobb mennyiségű zsír kinyerése érdekében elterjedt módszer a vegyi anyagokkal történő feldolgozás, ahol sérül a zsírsav összetétele és szerkezete ezért nagyon fontos a feldolgozás technológiája, a jó zsírsav megőrzése miatt! A dobozon legyen feltüntetve az olvadás pontja és a laurinsav tartalma

Máj epe gyomor és bélbetegségek diétás használata mellett a további előnyei:

 1. Immunerősítő
 2. Segíti a fogyást és javítja a pajzsmirigy működést
 3. Gomba, baktérium és vírusölő de a bélflóra baktériumait nem bántja.
 4. Segíti a Candida gomba elpusztítását
 5. Segíti a tápanyagok felszívódását
 6. Javítja az inzulin felszabadulását és csökkenti a glikémiás indexet
 7. Nem emeli a rossz kolesztein szintet
 8. Ízletesebbé teszi az ételt, mert zsír ezért a fűszerek íze jobban érvényesül az ételekben,
 9. Könnyen beilleszthető a napi használatba
 10. Igazi energia bomba
 11. Kiváló haj és bőrszépítő anyag
 12. A szív és érrendszeri betegségek megelőzése

A zsírmentes diéta csökkenti az életerejét és az immunrendszer működését. A kókuszzsír használatával Ön végre megint életerősé válhat, és ízletessé teheti a diétáját

Nézet:
Rendezés:
Raktáron

Miért kínozza a szervezetét zsírmentes diétával?

A zsír használatával többhatású megoldást talál az egészsége javítására!
Ismerje meg az egészséges zsírokat!

A téves információ - Féligazságok a zsírokról

Évek óta folyamatosan hallható, olvasható a médiában, hogy a zsírok egészségtelenek, súlygyarapodást, elhízást és egyéb betegséget okoznak. A SPORTOLÓK RETTEGVE NÉZIK A NAPI ÉTRENDJÜKBEN MENNYI A ZSÍR, OLAJ. A médiákban folyamatosan elhízott embereket látunk, de vajon mi a tényleges valóság?

Miért kellenek a zsírok a szervezetnek?

Ha jobban megnézzük a zsírokat, kiderül, hogy a létfontosságú telített és telítetlen zsírok, olajak helyes alkalmazásával súlycsökkenés érhető el, a sportteljesítmény látványosan javul, és rengeteg betegséget megelőzhetünk. A sejtépítésben szintén nélkülözhetetlen szerepe van a zsíroknak Az új sejtek sokkal jobb minőségűvé válnak a tudatos zsírhasználatú táplálkozással. Ezen az oldalon erről és az ehhez kapcsolódó egészséges megoldásokról talál információkat az érdeklődő.

2.790 Ft
Raktáron

Kiszerelés: 2000 g/2220ml

Összetétel: Szerves tiszta kókusz olaj/zsír, közepes lánchosszúságú telített zsír, transzzsírsav mentes
Beltartalom: 25 c olvadó íztelen  illattalan zsír energia tartalom 100ml olajban: 3677kj/878kcal
Zsírtartalom:99gr termékben: telített: 86.5g, egyszeresen telítetlen: 6.5, többszörösen telítetlen: 1,5g

Laurinsav tartalom: 43,2 g 

7.990 Ft
Raktáron

Kiszerelés: 450gr/500ml

Összetétel: Szerves tiszta kókusz olaj/zsír, közepes lánchosszúságú telített zsír, transzzsírsav mentes
Beltartalom: 24.5 c olvadó kókusz ízű zsír energia tartalom 100ml olajban: 3330kj/818kcal
Zsírtartalom:90gr termékben: telített: 81,9g, egyszeresen telítetlen: 5,4, többszörösen telítetlen: 2,7g
Laurinsav tartalom: 43,2 g  A laurinsav immunerősítő ( anyatejben található)

Felhasználás: Főzéshez, süteményhez, hidegen vaj helyett, szendvicsekhez és külsőleg

4.160 Ft