Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Candida - 13 tünete, amivel ellenőrizheti magát és a betegség kezelési lehetőségei

Candida 13 tünete, amivel ellenőrizheti magát, és a betegség kezelési lehetőségei kókuszzsírral

A Candida mindenkinél megtalálható
A Candida albicans egy élesztőgomba (fungus), amely normál körülmények között is előfordul a bélrendszerben. Egészséges embereknél a Candida kevés kárt okoz, mert jótékony hatású mikroorganizmusok vagy probiotikus anyagok ellensúlyozzák. Ezeket a „jó” baktériumokat ugyanakkor könnyedén elpusztíthatják az antibiotikumok, az alkalmazott gyógykezelés, a fogamzásgátló tabletták, az elégtelen táplálkozás, a mindennapi stressz, ami lehetővé teszi, hogy a Candida gomba elszaporodjon és fertőzést okozzon. A candida olyan kellemetlen tüneteket okoz, mint a hüvelygyulladás, fogyási képtelenség, bélműködési zavarok, fül- és arcüreggyulladások, erős viszketés, fájdalmas fekélyek és kiütések.

Gombafertőzéssel kapcsolatos egészségügyi problémák bármelyik életkorban és mindkét nemben előfordulhatnak, bár a nők fogékonyabbak rá.

Segítség a Candida felismeréséhez:

  1. "Folyton" rosszul érzi magát, de ennek oka nem deríthető ki és többféle kezelés egyike sem segít.
  2. Hosszú ideig széles spektrumú antibiotikumokat szedett, beleértve a tetraciklineket (Sumetrolim®, Vibramycin®, stb.), az ampicillint, az amoxicillint, a cephalosporinokat (Ceclor®, stb.) és a sulfonamidokat.
  3. Sok gombát és cukrot tartalmazó étrendet fogyaszt.
  4. Nagyon kívánja az édességeket, a kenyeret és az alkoholt.
  5. Felismerte, hogy az édességek még rosszabbá teszik a tüneteit, vagy fogyasztásuk egy rövid ideig tartó „felpezsdülést” követő levertséget okoz.
  6. Alacsony a vércukorszintje.
  7. Fogamzásgátlókat, prednizolont vagy más szteroidot szedett.
  8. Többször is volt már terhes.
  9. Nemi szerveit érintő, visszatérő problémákkal küzd, beleértve az alhasi fájdalmat, hüvelyi infekciókat, premenstruációs feszültséget, a menstruációs zavarokat, a prosztatagyulladást és az impotenciát.
  10. Az emésztő- és idegrendszert érintő tartós vagy visszatérő tünetekkel küzd.
  11. A körmeit vagy lábujjait érintő tartós vagy visszatérő gombás fertőzéstől vagy viszketéstől szenved.
  12. Nyirkos napokon vagy penészes, dohos helyeken rosszul érzi magát.
  13. Parfümöktől, dohányfüsttől vagy más vegyszerektől rosszul érzi magát.

Az antibiotikumok árnyoldalai
A tartós antibiotikumos kezelésről azt tartják, hogy a krónikus candidiázis kifejlődésében a leglényegesebb tényező. Az antibiotikumok elnyomják az immunrendszert és a normál bélbaktérium-flórát, amely megakadályozza a gombák túlszaporodását, ezáltal határozottan elősegítik a Candida proliferációját. A szervi candidiázis az a jelenség, amikor a candida elterjed az egész szervezetben, és kikerülve az emésztőrendszerből életveszélyes állapotot idézhet elő.

Megszabadulni a Candidától
Megszabadulni a candidától és helyreállítani a megfelelő egyensúlyt valakinek az emésztőrendszerében nem egy egyszerű feladat. Többirányú megközelítést igényel a gomba kiirtása, az egészséges mikroorganizmusok újbóli elterjesztése és az étrend meghatározása, elkerülendő, hogy a túlzott cukorbevitel az élesztőgomba táptalaja legyen. A kókuszolajban található közepes láncú zsírsavak hatékonyak a gomba kiirtásában, de ha ez túlságosan gyorsan történik, úgynevezett „kihalási” (die-off) effektust okozhat, amelyet másképpen Herxheimer-reakciónak neveznek, és annak következménye, hogy a mikroorganizmusok gyors elpusztítása után nagy mennyiségű gombatoxin, sejtrészecske és antigén szívódik fel. Így a tünetei még súlyosbodhatnak is, mielőtt javulni kezdenének.

Vizsgálat
Egy nemrég végzett kiváló vizsgálat kimutatta, hogy a kókuszolajban található közepes láncú trigliceridek elpusztítják a Candida gombát. A kókuszolajban található caprilsav az egyik olyan zsírsav, amelyet egy ideje már alkalmaznak a Candida okozta fertőzések kezelésére. Dr. William Crook, a The Yeast Connection szerzője azt mondja, hogy számos belgyógyász sikerrel alkalmazta a caprilsavat gombás fertőzések kezelésére, és hogy az különösen hatékony volt azoknál a betegeknél, akik más gombaellenes szerekre rosszul reagáltak.

A caprilsav mellett két másik közepes láncú zsírsavat is találtak a kókuszolajban, amelyek képesek elpusztítani a Candida albicanst. Egy, az Izlandi Egyetem által elvégzett vizsgálatsorozat kimutatta, hogy „a caprilsav, egy C-10-es telített zsírsav, pusztította el a leghatékonyabban a Candida albicans mindhárom vizsgált fajtáját, a plazmamembrán szétroncsolása révén felbomlasztva és összezsugorítva a citoplazma szerkezetét. A lauránsav, egy C-12-es telített zsírsav, volt a legaktívabb alacsonyabb koncentrációkban és hosszabb inkubációs időt követően." Ez a tanulmány komoly reményekkel kecsegtet arra nézve, hogy a kókuszolajban található közepes láncú zsírsavak együttműködnek a Candida albicans elpusztításában.

Érdekes jelenség, hogy a különféle gombáktól hemzsegő területeken élő kókuszfogyasztó népek meglehetősen ritkán szenvednek ilyen fertőzésekben. A Fülöp-szigeteken élő, hagyományos kókuszalapú étrendet fogyasztó nők ritkán, vagy egyáltalán nem kapnak el ilyen fertőzéseket. A rendszeres kókuszolaj fogyasztása a filippínókhoz hasonlóan segít a Candida szaporodását kordában tartani.

A kókuszdiéta gombaellenes program
Ha Önnél a Candida élesztőgomba túlszaporodásának gyanúja merül fel, a szűz kókuszolaj fogyasztása mellett erősen javasolt az étrend kiegészítése erős probiotikus anyagokkal, az emésztőrendszer flórájának kiegyensúlyozása és az immunrendszer újjáépítése céljából. A hagyományos erjesztett ételek az egyik legjobb kiegészítők, amiket alkalmazhat, miközben mellőzni kell a gombának tápanyagául szolgáló finomított cukrokat és egyszerű szénhidrátokat.

A kefirnek nevezett erjesztett tejszármazék, ami egy joghurthoz hasonló ital, Közép-Ázsia és Törökország kaukázusi területeiről származó hagyományos étel. Inkább saját maga készítse el ezt az italt kefirtenyészetből, mintsem megvásárolja a kereskedelmi forgalomban kapható kész italokat, vagy csomagokat, amelyek csak a „starter-kultúrát” tartalmazzák, az önszaporodó baktériumtenyészetet nem. A legjobb, nem kereskedelmi célú, angol nyelvű weboldal a témában a következő: http://users.chariot.net.au/~dna/kefirpage.html, ahol meg is lehet vásárolni a kefirtenyészetet, és amelyet Dominic N. Anfiteatro futtat Ausztráliából.

Egyéb nagyszerű, hagyományos módon erjesztett ételek és italok között található a savanyú káposzta, az indiai chutney és a kombucha. Győződjön meg róla, hogy nem pasztőrözött termékről van szó, mert ez az eljárás elpusztítja az összes hasznos baktériumot.

A gombaellenes kókuszdiéta program összefoglalása:

  1. Adjunk az étrendünkhöz kis mennyiségű szűz kókuszolajt, amíg el nem érjük a napi 3.5 evőkanálnyit. (Ne egyszerre kezdjük ezzel a mennyiséggel, folyamatosan növeljük az adagot!).
  2. Illesszünk étrendünkbe egyéb hagyományosan erjesztett ételeket.
  3. Amennyire lehet, vonjuk ki a cukrokat és az egyszerű szénhidrátokat, (fehér kenyér, tészta, stb.) az étrendünkből.

Minden egyes lépésnél legyünk tudatában a „kihalási” effektusnak, amelyet a fentiekben részleteztünk. Ilyen esetben lassítsuk a tempót, és csökkentsük az éppen folyamatban lévő lépés ütemét, vagy egy kicsit lépjünk vissza az előző lépésre, amíg a szervezetünk alkalmazkodik.

Hogyan használja a kókuszzsírt?

Egyszerűen csak használja sütéshez, főzéshez stb. Használható vaj vagy margarin helyett szendvicsek készítésénél. Stabil szerkezete miatt jól használható sütéshez. Nem kell hűtőszekrényben tartani. Egyes betegségeknél csak a kókuszzsír használata ajánlott! Erről pontos információt a weboldalon talál. Különleges receptek diétához letölthetők az első oldalról regisztrálás után.

Fontos hogy az egészség megőrzéséhez naponta legalább 15 gr zsír bekerüljön a szervezetbe betegség esetén bátran növelhető az adag, mert nincs káros mellékhatása. A szükséges mennyiséget a csecsemők által átlagosan elfogyasztott anyatejben található laurinsav mennyiség alapján számolták ki.

A kókuszzsírból két fajtát lehet kapni:

1. Szűrt kókuszzsír (inodore): szagtalan íztelen magas laurinsav tartalmú termék(43,2%) kiváló sütéshez / fritőz/ főzéshez  és bármilyen étel, pl. magyar, készítéséhez a semleges íze miatt. A kókuszzsírt gőzöléssel 110c távolítják el a koprából vegyileg nem kezelt emiatt a különleges tulajdonságait megőrzi.

2. Szűz kókuszzsír ( virgin. extra virgin) : Kellemes kókusz illatú és aromájú magas laurinsav tartalmú termék (43,2/) Kiváló főzéshez, pároláshoz és külsőleg,  bőr, haj kezeléshez. A kókuszzsírt 55c nyerik ki a friss kókusz húsból speciális módon.

Mi a helyes megnevezés Kókuszolaj vagy kókuszzsír

A kókuszolaj/zsír olvadás pontja 24.5 c. Azért nevezik sokszor olajnak mert termőhelyén folyékony de szerkezetileg 90%-ban telített zsír és a hőmérséklettől függ az állaga.

Csak vegyileg kezeletlen tiszta kókuszzsírt érdemes használni. A kókuszzsír egyik fontos anyaga a laurinsav, ami nagyon ellenálló a hőhatásokkal szemben de érzékeny a vegyi anyagokra. A feldolgozás során a nagyobb mennyiségű zsír kinyerése érdekében elterjedt módszer a vegyi anyagokkal történő feldolgozás, ahol sérül a zsírsav összetétele és szerkezete ezért nagyon fontos a feldolgozás technológiája, a jó zsírsav megőrzése miatt! Legyen feltüntetve az olvadás pontja és a laurinsav tartalma

Mennyibe kerül?

A kókuszzsír használata gazdaságos, mert kevesebb zsiradék kel a sütéshez, főzéshez. A kókuszzsírral Ön nem csak egy sütő zsiradékot vásárol, hanem egy egészség javító és megőrző különleges anyagot, ami hosszútávon segíti betegségek megelőzését is.

Segíti a fogyást és javítja a pajzsmirigy alulműködést mellett a további előnyei:

  • Immunerősítő
  • Gomba, baktérium és vírusölő de a bélflóra baktériumait nem bántja.
  • Segíti a Candida gomba elpusztítását
  • Segíti a tápanyagok felszívódását
  • Javítja az inzulin felszabadulását és csökkenti a glikémiás indexet
  • Nem emeli a rossz kolesztein szintet
  • Máj epe gyomor és bélbetegségeknél csak ez a zsírt ajánlott
  • Ízletesebbé teszi az ételt, mert zsír ezért a fűszerek íze jobban érvényesül az ételekben,
  • Könnyen beilleszthető a napi használatba
  • Igazi energia bomba ezért serkentő szer helyett is használható( kávé stb)
  • Kiváló haj és bőrszépítő anyag
  • szív és érrendszeri betegségek megelőzése