Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A filippínók titka a bőr és haj kezelésében és megóvásában.

A filippínók jól ismertek fiatalos kinézetükről, puha, ránctalan arcukról, annak ellenére, hogy egész évben éri őket a napsugárzás. Mivel táplálkozásuk fő olajfélesége a kókuszolaj, és ugyanez a legfontosabb összetevője a bőrápoló szereiknek is, közelebbről is érdemes megvizsgálni a kókuszolaj bőrre kifejtett hatását.

Generációk óta ismerték csodálatos hatását.
A kókuszolaj bőrtápláló és nyugtató hatása több száz éve jól ismert tény a trópusokon. Míg az USA által pénzelt telítetlen-zsír kampány számos, kókuszolajat termelő országot is meggyőzött, hogy álljon át többszörösen telítetlen zsírsavakra, a filippínók és mások soha nem hagyták abba a kókuszolaj, mint szépségápoló-szer használatát, mert generációk óta ismerték csodálatos hidratáló és gyógyító erejét. Mivel a telített zsír elsősorban közepes láncú zsírsavakat tartalmaz, nem oxidál egykönnyen, és nem károsít a szabad gyökökkel, mint a többszörösen telítetlen zsírsavak.


A gyorsan avasodó olajok károsítják a bőrt.
A kereskedelmi forgalomban ma kapható legtöbb bőrápoló terméket többszörösen telítetlen zsiradékokból állítják elő, amelyek oxidálódnak, és hamar megavasodnak, ezáltal károsítják a bőrben található sejteket. Bizonyítékok vannak arra, hogy ez nem csak a külsőleg történő alkalmazásoknál igaz, hanem akkor is, ha valaki elfogyasztja az ilyen olajokat. A bőrbetegségek egyik leglényegesebb oka az étrendünkben szereplő olajok megváltozatása. Elődeink elsősorban telített zsírokat fogyasztottak, de manapság a legtöbb ember többszörösen telítetlen zsiradékokat és transz-zsírsavakat fogyaszt.


Egészséges fej.
Indiában egy egész kókuszolaj-iparágnak sikerült túlélnie az elmúlt években a telítetlen zsírok/kókuszolaj propaganda közepette, majdnem kizárólag egyetlen okból: a hajkondicionálás miatt. Ez az első számú ok, amiért Indiában manapság kókuszolajat vesznek az emberek: hogy kondicionálják és táplálják a hajukat.

Indiában tanulmányokat folytattak annak kiderítésére, hogy mennyire hatékonyak a sérült haj ápolásában a különféle olajok. A tanulmány összehasonlította az ásványi olajat, a napraforgó-olajat és a kókuszolajat, mivel ez a három leggyakrabban használt olajféleség az Indiában gyártott hajápoló-szerekben. A kutatás célja a különféle kezelések és azok hatásának vizsgálata volt a különféle hajtípusokra. Rengeteg kísérletet végeztek, módszerként a Taguchi-féle kísérlettervezést használva. Az eredmények a következők lettek:
    
Ezen eredmények világosan jelzik, hogy a kókuszolaj milyen erős hatással van a hajra, összevetve az ásványi olajokkal és a napraforgó-olajjal. E három olaj közül csak a kókuszolaj csökkentette lényegesen mind a sértetlen, mind a sérült haj proteinvesztését, amikor hajmosás előtti és utáni ápolásra használták. A másik két olaj egyáltalán nem segített csökkenteni a haj fehérjeveszteségét. Ez a különbség a különböző olajok összetételében keresendő. A kókuszolaj, amely a lauránsav (fő zsírsav) trigliceridje, közeli rokonságban áll a haj proteinjeivel, emellett alacsony molekulasúlyának és egyenes láncszerkezetének köszönhetően képes behatolni a hajszálak belsejébe. Az ásványi olaj, amely szénhidrogén, nem áll rokonságban a fehérjékkel, és ezért nem is képes behatolni és jobb eredményeket nyújtani. Ami a napraforgó-olajat illeti, habár az a lenolajsav trigliceridje, de a kettős kötések miatti vaskos felépítése megakadályozza, hogy behatolhasson a haj belsejébe és hatást gyakoroljon a proteinveszteségre.


Remény a bőrbetegeknek.
A szűz kókuszolajról azt is hírül adták, hogy sok bőrproblémára is megoldást nyújt. Attól függően, hogy mi okozza a bőrbetegséget, a kókuszolaj, úgy látszik, számos különféle módon fejtheti ki hatását. Bőrgombás betegségekben szenvedőktől is érkeztek már pozitív visszajelzések, és van egy megbízható kutatás is arról, hogy a közepes láncú trigliceridek elpusztítják a fertőző gombákat. (Lásd a Candidáról szóló részt.)


A legtöbb vizsgálatot a kókuszolaj gomba-, baktérium- és vírusölő hatásáról az elfogyasztott közepes láncú zsírsavakból a testen belül termelt monoglicerideken végezték el. Ugyanakkor vannak arra is bizonyítékok, hogy a kókuszolaj közvetlenül a bőrön alkalmazva is kifejti áldásos hatását.
Ugyan nem mindenki számolt be javulásról, aki kipróbálta a kókuszolajat valamely bőrproblémájára, de ez vitathatatlanul az a terület, ahonnan folyamatosan érkeznek az eredményes beszámolók. Azon betegségek listája, amelyeken a szűz kókuszolaj segített, majdnem végtelen.


Napvédelem.
Az egyik legérdekesebb tény a trópusokon élő emberekkel (mint például a filippínók) kapcsolatban, hogy bár szinte egész évben folyamatosan ki vannak téve a napsugárzásnak, a bőrrákról szinte senki nem hallott még arrafelé. Mind az Egyesült Államokban, mind Európában az embereket folyamatosan figyelmeztetik a napsugárzás káros hatásaira, de a nap segíti a bőrünket abban, hogy elegendő tápanyagot, pl. D-vitamint, termeljen, ami segít megelőzni a rákot.


Látható, hogy a kókuszolaj valószínűleg az egyik fő oka annak, hogy a trópusi területeken élők olyan sok időt tölthetnek a napon a bőrrák kockázata nélkül. A kókuszolaj csodálatos antioxidáns hatással rendelkezik, ami megvédi a bőrt a szabad gyökök pusztításától. Ugyanakkor, amikor kókuszolajat fogyasztunk, és alkalomszerűen használjuk a bőrünkre is, abban is segíti a testünket, hogy más tápanyagokat - például az E-vitamint, ami egy másik erőteljes antioxidáns tápanyag, ami védi a bőrt - hatékonyabban tudjon felvenni.

Napvédő vagy barnító?
Érdemes megjegyezni, hogy amikor ilyen jelentéseket készítünk, a vitakörből valakik mindig kipróbálják a szűz kókuszolajat, mint napvédő szert, kimennek a napra és lebarnulnak! Néhányan arról számolnak be, hogy a kókuszolaj kiválóan működik, mint napvédő, míg mások remekül le tudnak barnulni a segítségével. Úgy tűnik, hogy amit az ember bevisz a szervezetébe, az legalább olyan fontos szerepet játszik a napvédelemben, mint az, amit ráken a testére.

 Arra az eredményre jutottunk, hogy azok, akik többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag étrendet fogyasztottak, jobban lebarnultak a napon. Az elmélet szerint, amikor valaki többszörösen telítetlen zsírsavakat - és gyakran transz-zsírsavakat - tartalmazó növényi olajban sütött élelmiszert fogyaszt, oxidálódott lipideket juttat a bőrszövetébe, amelyek ott károsítják a szabadgyököket, és így sokkal hajlamosabb lesz a leégésre.


Hónaljvédelem.
Egy másik hihetetlen eredmény, amelyről a szűz kókuszolajjal kapcsolatban sokan beszámoltak, a közvetlenül hónaljra történő, dezodorként való felhasználás. Sokan feltételezik, hogy a kókuszolajban található közepes láncú zsírsavak megtámadják és elpusztítják a kellemetlen szagokat okozó baktériumokat.

A kiváló kókuszolaj nem csak a Budapest-Vatikán futás alatt vált be, de az élet más területén is hatásos. Az egyik nap leégett a 12 éves Hédi nevű kislányom háta. Finoman a hátán eldolgoztam a kókuszolajat. A kellemetlen feszülő érzés azonnal elmúlt és hamarosan a napégte területek megnyugodtak. A kókuszolaj csodálatos, mindenkinek tiszta szívből ajánlom.

Schirilla György.

Hogyan használhatod a kókuszzsírt?

Sütéshez, főzéshez stb. Egyszerűen csak használja főzésnél. Keverje a főzésnél a két olajat össze  A zsírhasználat az ételhez 30-50%- ban legyen kókuszzsír. Használható vaj vagy margarin helyett szendvicsek készítésénél. Stabil szerkezete miatt jól használható sütéshez. Nem kell hűtőszekrényben tartani. Egyes betegségeknél csak a kókuszzsír használata ajánlott! Erről pontos információt a weboldalon talál. Különleges receptek diétához letölthetők az első oldalról regisztrálás után.

Fontos hogy az egészség megőrzéséhez naponta legalább 15 gr zsír bekerüljön a szervezetbe betegség esetén bátran növelhető az adag, mert nincs káros mellékhatása. A szükséges mennyiséget a csecsemők által átlagosan elfogyasztott anyatejben található laurinsav mennyiség alapján számolták ki.

A kókuszzsírból két fajtát lehet kapni:

1. Szűrt kókuszzsír (inodore): szagtalan íztelen magas laurinsav tartalmú termék(43,2%) kiváló sütéshez / fritőz/ főzéshez  és bármilyen étel, pl. magyar, készítéséhez a semleges íze miatt. A kókuszzsírt gőzöléssel 110c távolítják el a koprából vegyileg nem kezelt emiatt a különleges tulajdonságait megőrzi.

2. Szűz kókuszzsír ( virgin. extra virgin) : Kellemes kókusz illatú és aromájú magas laurinsav tartalmú termék (43,2/) Kiváló főzéshez, pároláshoz és külsőleg,  bőr, haj kezeléshez. A kókuszzsírt 55c nyerik ki a friss kókusz húsból speciális módon.   

Mi a helyes megnevezés Kókuszolaj vagy kókuszzsír

A kókuszolaj/zsír olvadás pontja 24.5 c. Azért nevezik sokszor olajnak mert termőhelyén folyékony de szerkezetileg 90%-ban telített zsír és a hőmérséklettől függ az állaga.

Csak vegyileg kezeletlen tiszta kókuszzsírt érdemes használni. A kókuszzsír egyik fontos anyaga a laurinsav, ami nagyon ellenálló a hőhatásokkal szemben de érzékeny a vegyi anyagokra. A feldolgozás során a nagyobb mennyiségű zsír kinyerése érdekében elterjedt módszer a vegyi anyagokkal történő feldolgozás, ahol sérül a zsírsav összetétele és szerkezete ezért nagyon fontos a feldolgozás technológiája, a jó zsírsav megőrzése miatt! Legyen feltüntetve az olvadás pontja és a laurinsav tartalma

Mennyibe kerül?

A kókuszzsír használata gazdaságos, mert kevesebb zsiradék kel a sütéshez, főzéshez. A kókuszzsírral Ön nem csak egy sütő zsiradékot vásárol, hanem egy egészség javító és megőrző különleges anyagot, ami hosszútávon segíti betegségek megelőzését is.

A szív és érrendszeri betegségek megelőzése mellett a további előnyei:

 • Immunerősítő
 • Segíti a fogyást és javítja a pajzsmirigy alulműködést
 • Gomba, baktérium és vírusölő de a bélflóra baktériumait nem bántja.
 • Segíti a Candida gomba elpusztítását
 • Segíti a tápanyagok felszívódását
 • Javítja az inzulin felszabadulását és csökkenti a glikémiás indexet
 • Nem emeli a rossz kolesztein szintet
 • Máj epe gyomor és bélbetegségeknél csak ez a zsír ajánlott
 • Ízletesebbé teszi az ételt, mert zsír ezért a fűszerek íze jobban érvényesül az ételekben,
 • Könnyen beilleszthető a napi használatba
 • Igazi energia bomba ezért serkentő szer helyett is használható( kávé stb)
 • Kiváló haj és bőrszépítő anyag