Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Hogyan válik gyilkos méreg anyaggá az étolaj?

Hogyan válik az egészségjavító növényi olaj a helytelen használat miatt népbetegségeket okozó gyilkos méreganyaggá?

Hogyan használjuk az étkezési növényi olajokat?

A növényi olajok telítetlen tulajdonsága és egyéb összetevői miatt különbséget kell tennünk az egészség megóvására előállított olajok és a konyhában főzésre használt olajok között.

Az egészség megőrzéséhez Omega egyensúlyt biztosító hidegen préselt Omega 3-6 zsírsavat megfelelő arányban tartalmazó olajat kell használnunk minden nap. Miért fontos hidegen préselt olajokat használni? Mert ezek az olajok megőrizték teljesen sérülésmentesen a növényi olajokban található összes egészségvédő anyagot.

Fontos tudnod, hogy az egészséges zsírsavak érzékenyek!

Mivel az egészségvédő olajok sok esszenciális zsírsavat és másodlagos alkotórészt tartalmaznak, nagyon érzékenyek a fényre, a levegőre és a melegre. Ha fény, levegő vagy túl magas hőmérséklet hatásának tesszük ki, elveszti az egészségvédő tulajdonságait.

A zsírsavakból a szervezet már nem tud jó prosztaglandinokat szintetizálni, és a zsírsavak molekulaszerkezete olyan mértékben sérül, hogy az egészséges olajból felmelegítéssel egészségre ártalmas olaj keletkezik, tehát 50 C fölé ne melegítsd!

Ne használj sütéshez szűz olajakat, pl. olíva olajat! (Az olíva olaj nagyon egészséges a másodlagos alkotó részei miatt)

A sütéshez/főzéshez előállított olajok emiatt sem alkalmasak egészség megőrzésére.

De van még egy fontos tulajdonsága, ami miatt nagyon veszélyessé válhat

 A sütő olajoknál jelentkezik még egy probléma, ami miatt nem a legjobb választás magas hőmérsékleten történő étel készítéséhez. Az olajok Omega zsírsav tartalma.

Bár a tisztított, íztelen, színtelen és szagtalan olajokból, amelyek a szupermarketekben kaphatók, gyakorlatilag az összes másodlagos alkotórészt eltávolítják az olaj telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsav tartalma megmarad, és ez a telítetlen zsírsav használatnál átalakulhat méreganyaggá.

Érezted már evés után, hogy ég a gyomrod, fáradt, álmos vagy, rossz a közérzeted? Hogy legszívesebben csak feküdnél és pihennél?

Ezzel nem csak Te vagy így. A növényi olajokban a sütésnél végbemenő szerkezeti változások is rontják az emészthetőség és táplálkozás értékét.

Az olajok melegítve elvesztik telítetlen tulajdonságaikat.

Ilyenkor a hő hatására az olajmolekulák könnyen oxidálódnak és az olaj vegyi összetétele megváltozik, többé már nem felel meg szervezetünk biokémiai felépítésének, és nehezen emészthetővé válik.

Ráadásul ezek az olajok gátolják a sejtjeink megfelelő működését, mivel egészségtelen káros anyagokká változnak. Pajzsmirigy problémákat, rákot, elhízást, gyomorbetegséget okozhatnak. A rák és a vérerek elmeszesedése annak is eredménye, hogy sejtjeink nem képesek ezeket a megváltozott molekulákat feldolgozni.

Ha belegondolsz, hogy a fritőzben használt olaj vegyi hulladéknak minősül, megértheted, miről is van szó.

Mindennek a tetejébe sütéskor, amikor az olajat tulajdonképpen megégetjük, káros transz-zsírsavak is keletkeznek.

Hogyan tudod elkerülni a káros mellékhatásokat a növényi olajok használatánál?

Változtass a főzési szokásaidon.

Kerüld a magas Omega tartalmú növényi olajokkal való sütést. A sütéshez az erre készített növényi olajokat használd és azt is csak egyszer. Sütéshez egészségesebb a kókuszzsír vagy ghee, mert stabil szerkezetük miatt nem keletkezik bennük méreganyag.

A növényi olajat használd főzésre és párolásra. Kevésbé károsak, ha főzésnél az edényen fedőt használsz. Főzéskor keverj a növényi olajhoz 20-40%-ban stabil szerkezetű kókuszzsírt, ami csökkenti a káros mellékhatásokat (pl. pajzsmirigy alulműködés, evés utáni fáradtság), és javítja a felszívódást és az emésztést. Kapható íztelen-szagtalan kókuszzsír (szűrt) is, ami jól használható minden ételhez.

A kókuszolajnak / zsírnak a világon egyedülálló egészségjavító tulajdonságai vannak, emiatt használatával új lehetőségek tárulnak fel  sütő/főző zsírként.

A kókuszzsír nem kiváltója az Omega zsírsavaknak, hanem egészséges alternatívája a sütő / főző olajoknak. (csak vegyileg kezeletlen kókuszzsírt használj 24.4c olvad és 43% laurinsavat tartalmaz)

Ennek megfelelően az egészséges táplálkozás a következőképpen néz ki:

1.             Használj rendszeresen, hidegen préselt növényi olajokat, amelyek sok Omega-3/6 zsírsavat tartalmaznak a megfelelő arányban a betegségek megelőzésére (3-15 ml / nap).

2.             Kerüld a növényi olajokkal történő sütést.

3.             Soha ne forrósítsd fel a szűz olajokat. (pl olivaolajat)

4.             Sütéshez használj kókuszzsírt, vajat vagy ghee-t (tisztított vajat).

5.             Növényi olajokkal történő főzésnél az edényen használj fedőt.

6.             Főzésnél keverj a növényi olajokhoz kókuszzsírt, mert a stabil szerkezete miatt  immunerősítő, és egészségjavító hatása van.

7.             Figyelj hogy milyen margarint használsz.

8.             A fritőzt minél kevesebbet használd, ha mégis, használj benne kókuszzsírt.

9.             Figyelj arra, hogy a felvett kalóriáinak kevesebb, mint 30% -át vedd magadhoz zsír-olaj formájában.

10.         A testmozgást, sportolást tedd rendszeressé.

A helyes használattal érezni fogod a meg növekedett energiaszintet és az aktív élet iránti igényt. Ízletessé, könnyűvé és egészségessé válnak ételeid.

A megfelelő zsírok használata a konyhában

Zsír/olaj

Összetétel

Felhasználás

Megjegyzés

állati / növényi

telített

telítetlen

többszörösen telítetlen (%)

zsír#slsertészsír

40%

50%

5%

sütés

stabil

á

vaj / ghee

50%

48%

2%

kenyér, sütés

természetes, relatív stabil, jól emészthető

á

olívaolaj

15 %

70%

10%

hidegen, pároláshoz

relatív stabil

n

napraforgó olaj

35%

60%

5%

hidegen

nem melegíthető

n

sáfrányos szeklice olaj

5%

25%

70%

hidegen

nem melegíthető, TTnZs

n

lenmag olaj

10%

20%

70%

hidegen

értékes, nem melegíthető

n

szója olaj

5%

30%

60%

ne használjuk

nem préselhető hidegen

n

kókuszolaj

92%

5%

0%

sütés / fritőz

stabil

n

diétás margarin

-

-

60%

ne használjuk

szintetikus, feldolgozott

n

A telített zsírok stabilabbak és lassabban oxidálódnak. A kókuszolaj (92 % össz-zsír) és a vaj (50 % össz-zsír) sok telített zsírt tartalmaz, így sütéshez ezek a legmegfelelőbbek. Továbbá a kókuszolaj 50 %-ban laurinsavból áll, ami immunerősítő és egészségvédőként hat. Az egészség fenntartásához természetesen még mindig az a legjobb, ha nem sütünk, pörkölünk, párolunk túl sokat, hanem a gőzölünk, és sok nyers kosztot fogyasztunk.

Most már Ön is tudja, hogy mik a népbetegségek egyes okai, és hogy milyen könnyen tudja az egészségét biztosítani. Ön rövid idő alatt válhat életerősebbé és fittebbé, ha beilleszti ezeket a zsírokat a napi táplálkozásba.