Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Az Omega-3 zsírsavak hiánytünetei az emberi szervezetben

Az Omega-3 zsírsavak hiánytünetei az emberi szervezetben

Magyarországon a mindennapi táplálkozás során nem terjedt el az Omega zsírsavak fogyasztása

A magyaros ételek egyáltalán nem tartalmaznak Omega-3 zsírsavakat. Az étkezési kultúránkban nem terjedt el az Omega-3-at tartalmazó olajok mindennapi használata. Ha nem viszünk be mindennap Omega-3 zsírsavakat, akkor felborul a szervezetben az Omega-6 és az Omega-3 zsírsavak aránya.

 A helyes arány: 6 egység Omega-6-ra 1 egység Omega-3-nak kellene jutnia. Sajnos nemhogy a 6:1 arányban nincs meg az ételekben az Omega-3, de még a 100:1 arányban sem. A hal olajokban, főképpen a csukamájolajban, a tőkehalmáj krémben közvetlenül van az Omega-3. Magyar halakban nincs  Omega-3 zsírsav, kivéve a behonosított növényevő halat, a busát. A busa húsa kiváló Omega-3 forrás. Aki nem akar bajlódni a busával, az megveheti Busa-cseppek formájában az Omega-3-at tartalmazó Busa-cseppeket, melyet naponta, az Omega-6 bevitel 6:1 arányában kell fogyasztania. Az Omega-3 közvetlenül tartalmazza az eikozapentaén savat (EPA) és a dokozahexaén savat (DHA), mely savak az agy anyagai is.

Tehát az agy akkor működik jól, akkor irányítja jól az immunrendszert, kiválasztó-rendszert, idegrendszert, méregtelenítő folyamatokat, öngyógyító folyamatokat, gondolkodást, beleértve a pozitív gondolkodást is, vagyis az egész testünket, egész szervezetünket, ha naponta elegendő mennyiségű Omega-3 zsírsav jut be a szervezetbe. Vegetáriánusoknak, akik nem esznek halat, alfa-linolénsavat tartalmazó olajokat kell a vércsoportjuknak megfelelően fogyasztaniuk. Az alfa-linolénsav egy többszörösen telítetlen zsírsav-fajta, melyből az emésztés során egy Delta-5-deszaturáz enzim közrehatása révén átalakul Omega-3 zsírsavvá, azaz EPA és DHA lesz belőle, mely nagyon fontos a jó agyműködéshez.

Ezeket esszenciális zsírsavaknak is nevezzük. Vigyázat! Nem minden esszenciális zsírsav Omega-3, vagy alfa-linolénsav! Vegetáriánusok, ha nem a vércsoportjuknak megfelelő ételeket fogyasztják, sok főtt ételt esznek, vagy ha helytelenül társítják az ételeket, előfordulhat, hogy emésztési zavaraik lesznek, akkor nem termelődik Delta-5-deszaturáz enzim a szervezetükben, s így az alfa-linolénsav nem alakul át EPA-vá és DHA-vá. A nem vegetáriánusok, ha emésztési zavaraik vannak, vagy emésztőszervi-, illetve bélgyulladásuk van, nem tudják átalakítani az alfa-linolénsavat. Természetesen nekik is vércsoport szerint kell táplálkozniuk, és nekik is helyesen kell társítaniuk az ételeiket, s ők sem fogyaszthatnak sok főtt ételt.

 A hüvelyesek és a gabonafélék főzésén, hőkezelésén kívül a többi ételféleségeket nyersen, vagy korszerű főzőedényekben kíméletesen párolva kellene fogyasztani. A mikrohullámú sütő nem korszerű főzőeszköz, mert degenerálja az élelmiszerek sejtjeit, s degenerált sejthalmazú élelmiszerekkel nem lehet egészségesen táplálkozni. A mikrohullámú sütő egy bioterrorista berendezés, amely alkalmas arra, hogy folyamatosan megbetegítse a mikróban sütött-főzött, melegített ételeket fogyasztó embereket, s hozzájárul idő előtti halálukhoz, mert úgy gyengíti le az immunrendszert, hogy senki nem gondol arra, hogy a mikrohullámú sütő a ludas az egészség leromlásáért.

A mikrosütő működésekor 2450 MHz frekvenciájú sugárzás mérhető a sütő 20 méteres körzetében, amely súlyosan károsítja az élő sejteket, különösen az agyat és a szem üvegtestjét, valamint a fejlődő szervezetű gyermekeket. A pacemakert viselő betegek a mikrosütő 8 méteres körzetében összeesnek a bekapcsolás utáni másodpercekben, hiába állítják a prospektusok, hogy a mikrosütő sugárzása le van szigetelve. A mikrosütő tönkreteszi az Omega-3 zsírsavakat, s az alfa-linolénsavat is, tehát hiába hisszük, hogy elegendő Omega-3 bevitelünk van, ha egyszer azt a mikróval tönkretettük! 

A növényi olajok közül a lenmagolaj 54 %-ban tartalmaz  Omega-3-at, s ez az olaj minden vércsoportú embernek fogyasztható. Lehet kapni szagtalanított lenolajat is, az élvezhető ízű. A nem szagtalanított lenolajat fűszerezni kell (fokhagyma, oreganó, stb.) és akkor finom. A tökmagolaj csak 15 %-ban tartalmaz Omega-3-at. Ez az olaj igen finom, csak többet kell belőle enni, hogy meglegyen az Omega-3 napi bevitele. Sajnos a B és az AB vércsoportúak nem fogyaszthatják a tökmagolajat, mert agglutinációt okoz a keringésben náluk. A szójaolaj, különösen a nemes szója szűzolaj minden vércsoportnak fogyasztható. Ennek Omega-3 tartalma 11 %. Sajnos ebből is többet kell fogyasztani, ha nem keverjük lenolajjal. A dióolaj is fogyasztható minden vércsoport számára, s 5 % Omega-3 tartalma van. Ez nagyon finom olaj, ritkán és kevés helyen lehet hozzájutni, viszont nagyon ízletessé teszi a többi olajokat, ha összekeverjük vele. Sajnos eléggé drága

Szóval fogyasszunk mindennap halolajat, csukamájolajat, vagy tőkehal-májkrémet, vagy a fenti olajokból annyit, hogy a bevitt Omega-3 aránya jó legyen a többihez, különösen az Omega-6-hoz képest. Az olivaolaj is jó minden vércsoportnak, de főleg Omega-9-et tartalmaz, Omega-3-at nem! A napraforgó olaj csak az A vércsoport által fogyasztható és abban sincs Omega-3, csak Omega-6, az viszont 66 %-ban.. Ezekből az arányokból is látszik, hogy mennyi Omega-3-at kellene fogyasztanunk, hogy meglegyen a 6:1 arány! A vegetáriánusoknak csak az előzőekben említett Omega-3-at tartalmazó olajakat szabad fogyasztaniuk. Sokan az olajfogyasztást úgy képzelik el, hogy azt kanalazni, vagy inni kell. Ez szegényes fantáziára vall. Az Omega-3 főzéskor károsodik, tehát, csak a hidegen sajtolt formában alkalmas a bevitelre.

Én a vércsoportomnak megfelelő olajokat (lenolaj, tökmagolaj, szójaolaj, szőlőmag-olaj, szezámolaj, olíva extra szűzolaj, esetenként dióolaj, feketeribiszke-magolaj, mandulaolaj, paprikamag-olaj, petrezselyemmag-olaj, kapormag-olaj stb.) megfelelő arányban összekeverem és ebből a keverék-olajból, teszek a gyümölcsturmixomba 1-2 evőkanállal, vagy ezzel kenem meg a kenyeremet. Minden kiszedett főtt ételbe is szoktam tenni, pl. levesbe, tésztára, főzelékbe, babpörköltbe, stb. Naponta 5-6 evőkanál hidegen sajtolt olajat fogyasztok, úgy, hogy meglegyen a megfelelő Omega-3 bevitelem. Olaj a szájban, béke a májban! Ez régóta szlogen a táplálkozással foglalkozó természetgyógyászoknál. Jómagam is Ferencsik Istvántól tanultam.  

Most pedig lássuk milyen betegségeket, milyen tüneteket okoz az Omega-3 zsírsavak (olajok) hiánya: 

-Agresszivitás, agy-megbetegedések, agyi zavarok, allergiák, Alzheimer-kór, angina, angina pectoris, arcbőr elhalás, arcbőr kivörösödés, asztma, autoimmun rendellenességek.-Bél-gyulladás (krónikus), bőr-elhalás, bőr-hámlás, bőr kivörösödés, bőr-pikkelyesség, bőrrepedezések (kézen, lábon), bőr-szárazság, bursitis (nyálkatömlő-gyulladás), bőr-törékenység (üvegbőr).-Colitis (fekélyes), Chron-betegség, cukorbetegség.-Csontritkulás.-Dementia (elbutulás), depresszió, discoid lupus (bőrelhalás, bőrvörösség), düh.-Elhízás, ellenségesség, ekcéma, elmebaj, erek rugalmatlansága, erőszakos viselkedés, érfal gyulladás, „érzékeny belek” szindróma, étvágy szabályozatlanság.-Fázékonyság, fázósság, fejfájás (migrénes), fekélyes colitis (bélgyulladás), felsőtesti bőr elhalása, vörössége, feszültség (idegi), figyelemhiányos hiperaktivitás, fagyás.- Gyulladások (általában mindenfajta gyulladásos megbetegedésre igaz).-Haj újranövés elégtelensége (hajhullás, kopaszodás, hajritkulás stb.), hajvonal-menti ekcéma, hámló vörösfoltos ekcéma az arcon, az orr környékén, hidegben fokozott fázósság, hideg végtagok, hőhullámok (menopauza után), hüvelyfal szárazság, hüvelyfali fájdalom, túlérzékenység a szexuális együttlét során.-Immunglobulis A, IgA-nephropatia, intelligencia-szint csökkenés, immunrendszer elégtelenség, immungyengeség, irritábilis colon ( érzékeny belek szindróma), izomgyulladás, izületi gyulladások.-„Jeges” végtagok (Raynaud betegség)-Keratosis follicularis („libabőr” állandóan a combokon, fenéken faron), kéz ereinek rendellenes összehúzódása, korpásodás.-Láb ereinek rendellenes összehúzódása, látásélesség-romlás, látóideg pusztulás, „libabőr” betegség, lupus (bőrfarkas).-Magas vérnyomás, magzatkárosodás alkoholista anyánál, mellrák, menstruációs görcsök, migrénes fejfájások.-Nephropatia (immunglobilis A)-vesebetegség, nyálkatömlő-gyulladás (bursitis), nyugtalanság.-Orr- környéki ekcéma.-Pikkelysömör, pre-menstruációs görcsök, prosztatarák.-Raynaud-betegség (lásd s J betűnél), rák (a rákbetegség minden fajtája!), reakcióidő növekedés a vizuális jelekre, retina vérellátásának elégtelensége, reumatikus ízületi, sokízületi gyulladások.-Sárgatest pusztulása a szemben, seborrheás dermatitisz, skizofrénia, szem belsejében túlnyomás (glaukóma-zöldhályog), szem hajszálereinek vérellátási elégtelensége, szemöldök-menti ekcéma, szenilitás, szélütés, szívkoszorúér betegség, szívritmus-zavar, szívroham, szőrtüsző-gyulladás.-Tanulási problémák, testhőmérséklet szabályozás, tinnitus (zajok a fülben), túlsúlyos testalkat.- Vaginális szárazság (hüvelyszárazság), fájdalom, túlérzékenység szexuális együttlét esetén, vastagbélrák, vesebetegség (immunglobilis A), végtagok hidegsége (Raynaud betegség), vérkeringés gyengesége, vérrögképződés, vérsűrűség túlzott mértéke.-Zajok a fülben (tinnitus), zöldhályog.  

Ez a felsorolás korántsem teljes, mivel az agyi funkciók Omega-3 hiányos zavarai miatt bármelyik agyi területnél rendellenes működést okozhatnak, s a betegség attól függ, hogy az agy mely része nem működik megfelelően Szervezetünkben az Omega-3 zsírsavak  közreműködnek létfontosságú vegyi hírvivő anyagok, a prosztaglandinok előállításában is.

Vizsgálatok igazolják, hogy némely prosztaglandinok arra is képesek, hogy halomra pusztítsák az emlő-, tüdő- és prosztatarák-sejteket. Az Omega-3 zsíroknak a rákgyógyászatban így tehát potenciális klinikai hasznuk is van. Az Omega-6 zsírsavak a szervezet bizonyos funkcióihoz elengedhetetlenek. Viszont a klinikai vizsgálatok azt igazolták, hogy ha az arányuk túl nagy az Omega-3 zsírsavakhoz képest, gyulladáskeltő prosztaglandinokat is létrehoznak, melyek elősegítik a rákos daganatok kialakulását és növekedését.

Az Omega-3 zsírok (alfa-linolénsav) viszont az Omega-6 effajta hatását féken tartják.

A rák elleni optimális ellenálló képességhez, már nem elég a 6:1 arány, hanem jóval több Omega-3-at, mint Omega-6-ot kell nap, mint nap bevinni a szervezetbe táplálék, vagy táplálék-kiegészítő formában. A magyarok étrendje sajnálatos módon, mint már az előzőekben említettem, igen szegény alfa-linolénsavban (Omega-3), gazdag viszont linolsavban (Omega-6), s ezért is ilyen rosszak az egészségügyi- és halálozási statisztikáink Szinte valamennyi természetes zsírsav, így az Omega-3 is, az úgynevezett cisz-konfigurációban fordul elő, azaz a szénatomokon lévő hidrogénatomok a molekulának ugyanazon az oldalán találhatók. Ez olyan alakzat, amely illik a szervezetünk sejtjeihez, s így lehetővé teszik, hogy a zsírok kifejtsék speciális biológiai tevékenységüket. Sajnos ezt a lényegi jelentőségű cisz-konfigurációt teszik tönkre a modern feldolgozó eljárások: a hevítés, a hidrogénezés, a fehérítés és a szagtalanítás. 

Ezáltal az egészséges cisz-konfiguráció átváltozik egészségkárosító transz-konfigurációra.

Az átalakítással a hidrogénatomok a zsírsavmolekula szembenfekvő oldalán helyezkednek el, s ekkor a molekula kiegyenesedik. A transz-zsírok így a sejtmembránba kerülnek, áteresztővé teszik azt, miáltal a sejt anyagcseréje felbomlik és lehetővé válik a mérgezőanyagok behatolása. A sejtmembránokba épült transz-zsírok rendellenes sejtműködést okoznak, amely a szív- és érrendszeri, a rákos megbetegedésekben és a cukorbetegség, stb. kialakulásában is szerepet játszanak A margarin tehát akkor is egészségtelen lenne, ha tisztán Omega-3 zsírsavakból állna. Ennyit a margarin „szívbarát” voltáról! A transz-zsírsavak tehát sajnos növelik a koleszterinszintet, akkor is, ha azok nem tartalmaznak koleszterint, mivel a máj koleszterin-termeléssel próbálja eltávolítani a mérgezőanyagként azonosított transz-zsírsavakat.   

Várhegyi László 

Mérnök-radiesztéta, bioenergetikus, fitoterapeuta, életmód- és táplálkozási tanácsadó- és terapeuta 

Rendel: Életelixír Gyógyközpont,  1138 Budapest, Révész u. 2/b.             

Bejelentkezés:  o6-1-412-13-85  vagy  412-13-86.

Egyéb elérhetőség: tel/fax.:  06-27-350-204                                     

 e-mail.:  biolaci@easymail.hu            biolaci@freemail.hu

Az Omega 3-6-9 zsírsavak egészségjavító hatásai

  1. Csökkentik a szív és érrendszeri betegségek kockázatát.
  2. Segítik a fogyást és a dinamikus életet.
  3. Javítja a magzat és a csecsemő agyának fejlődését, és kedvező hatása van a koleszterinszintre.
  4. Segíti a tanulást, javítja az agyműködést.
  5. A szellemi betegségek és a depresszió kezelésében is kimutatható jótékony hatása.
  6. Segítik a fogyást és a túlsúly leadását.
  7. Segít megelőzni a rákos megbetegedéseket.
  8. Jó hatásúak a bőrre, hajra és körmökre.
  9. Segítség a Candida gomba leküzdésében.
  10. Több energiát szállítanak.
  11. Élelmiszerekben antioxidánsként működnek.
  12. Segít megelőzni az alzheimer és parkinson kort.

Ön tudja pontosan, hogy mennyi és milyen minőségű zsírsavat kell felvennie napi szinten, hogy az egyensúly megmaradjon?

Sokfajta Omega 3 tartalmú olajat lehet kapni Sajnos a legtöbb készítmény csak Omega 3-at tartalmaz ami az Omega 3-6 szintéziséhez nem elég A szitézishez az Omega 3-6 arányának a fogyasztáskor kell megfelelő arányban a szervezetbe kerülni.

Nem létezik egyetlen olyan önálló olaj sem, ami a zsírsavakat éppen ebben az arányban tartalmazná. Csak ha az ember több értékes olajat kever a megfelelő mennyiségben, akkor érhető el ez az optimális arány és így az optimális egészségvédő hatás. A keverésük önmagában is külön tudomány.

A Witsenburg Natural Products tapasztalt táplálkozási szakértőkkel együtt kifejlesztett egy olajkeveréket, ami minden fontos követelménynek megfelel. Mind az íze, környezetbarát jellege, mind pedig az eltarthatósága megfelelő. Ez a különleges, kiegyensúlyozott keverék a következő nevet kapta:

OMEGA & MORE PERFECT BALANCE

AZ EGÉSZSÉGES OLAJKEVERÉK 9 növényi olajból keverve!

MI TESZI EZT AZ OLAJKEVERÉKET RENDKÍVÜLIVÉ?

Az OMEGA-3, -6 és 9 zsírsavak és azok aránya.

Perfect Balance a tökéletes keverék

Milyen nehéz lehet pontosan annyi és olyan minőségű Omega zsírsavat felvenni, amire szükségünk van.
Az OMEGA-3, -6 és 9 zsírsavak tartalmazó olajkeverék

Táplálékunk túl kevés OMEGA-3 zsírsavat tartalmaz. Ha azonban több OMEGA-3-at veszünk magunkhoz (pl. lenmagolaj formájában), fellép az OMEGA-6 relatív hiánya. Ha több OMEGA-6-ot veszünk magunkhoz (pl. napraforgómag olaj formájában), akkor is felborul a zsírsav egyensúly.

A 2:1:1 arány a legmegfelelőbb egészségünk szempontjából. Azonban nem létezik egyetlen olyan önálló olaj sem, ami a zsírsavakat éppen ebben az arányban tartalmazná. Csak ha az ember több értékes olajat kever a megfelelő mennyiségben, akkor érhető el ez az optimális arány és így az optimális egészségvédő hatás. A keverésük önmagában is külön tudomány.

Hogyan használja?

Reggelenként 3-20ml kávéskanállal kell bevenni, esetleg bele lehet keverni a müzlibe, joghurtba; kész ételhez és salátára is öntheti. Fontos: 12 év alatt a mennyiséget felezzük 6 év alatt negyedeljük.

Az adagolás azért ilyen nagy értékek között mozog, mert az egészségügyi minimum 3ml de a szervezetben számtalan feladata van ezért a nagyobb mennyiséget a testünk jobban szereti. Pl.: az elején a feltöltési időszakban, betegségek kezelésénél nagy fizikai és szellemi tevékenységnél, sportolás, tanulási időszakban.

Milyen Omega olajat érdemes fogyasztania?

  1. Nagyon fontos a tisztaság, olyan olajkeveréket válasszon, amelyek az összes összetevő ellenőrzött biológiai termékből származzon (ÖKO).
  2. Optimális arányban tartalmazza az Omega olajakat, azaz 2:1:1 (Omega 3-6-9) ez az arány a legmegfelelőbb egészsége szempontjából!
  3. Csak hidegen préselt olajakból készüljön.

Ha Ön a Perfect balance olajat használja, sokkal összetettebb hatású egészség védelemben részesül, mint egy átlagos Omega zsírsavat tartalmazó olajjal.

Nézet:
Rendezés:
Raktáron
Omega Perfect Balance
 
A keverék OMEGA-3 zsírsavakat (pl. alfa-linolénsavat), OMEGA-6 zsírsavakat (pl. linolsavat, arachidonsavat) és OMEGA-9 zsírsavakat (pl. olajsavat) tartalmaz optimális arányban.
 
Az összes összetevő tisztítatlan, hidegen préselt, és ahol lehetséges, biológiai termékekből származik. A keverék optimális arányban tartalmazza az OMEGA-3,6 és OMEGA-9 zsírsavakat, konkrétan 2:1:1 arányban. Ez különösen fontos a keverék gyógyító hatásához. Mivel természetes eredetű termékről van szó, ez az arány apró eltéréseket mutathat, például különböző leszedések miatt.

Kiváló megoldás a vegetáriánusok részére is az egészség megőrzéséhez.
 
7.790 Ft
Raktáron

Egy különleges új keverék ami tökéletes az egészség megóvásához.

Witsenburg Natural Products tapasztalt táplálkozási szakértőkkel együtt kifejlesztett egy olajkeveréket, ami minden fontos követelménynek megfelel. Mind az íze, környezetbarát jellege, mind pedig az eltarthatósága megfelelő. Ennek a különleges, kiegyensúlyozott keverék a következő nevet kapta: OMEGA & MORE PERFECT BALANCE. Csak növényi alapanyagokból

 

 

3.990 Ft