Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Omega zsírsavak egészségvédő hatásai szív és érrendszer

Az Omega zsírsavak egészségjavító hatásai 1

Csökkentik a szív és érrendszeri betegségek kockázatát

Az esszenciális zsírsavak legfontosabb szerepe, hogy belőlük hormonszerű anyagok szintetizálódnak, amelyek fontos szerepet játszanak egyes folyamatok szabályzásában, mint pl. a koleszterinszint, a vérnyomás, hormonok szintézise, védekezés stb.

 Ezt a különleges hormonszerű anyagot prosztaglandinoknak nevezzük.

Gondoskodnak arról, hogy a vörösvértestek ne tapadjanak össze, így a szívhez vagy az agyhoz vezető erekben csökkentik a véralvadás kockázatát.

Szabályozzák továbbá a véralvadást és a sejtosztódást is, ez magyarázza az esszenciális zsírsavak megelőző hatását a szívinfarktus és az érrendszeri megbetegedések esetében.

A prosztaglandinok csökkentik a magas vérnyomást, segítik a felesleges folyadék veséken keresztül történő elvezetését, és pozitív hatásuk van a szövetek gyulladása ellen is.

Három formája létezik, és ezek csak az esszenciális zsírsavakból szintetizálódhatnak.

Javítja a magzat és a csecsemő agyának fejlődését, és kedvező hatása van a koleszterinszintre

Terhes kismamáknak, és kisgyermekes anyáknak szintén igen nagy szükségük van fokozott Omega 3 bevitelre. A születendő gyermek idegrendszere, hormonális rendszere, látásfejlődése mind attól függ, hogy a kismama szervezetében jelen vannak e ezek a zsírok, és milyen mennyiségben!

Több vizsgálat eredménye is utal arra, hogy azoknak a gyerekeknek kiemelkedő volt a bölcsődei és óvodai mentális fejlődése, akiknek az édesanyja a terhesség alatt rendszeresen fogyasztott esszenciális zsírsavakat 

A koleszterinnek rossz híre van, mivel a túl magas koleszterinszintet kapcsolatba hozzák a szív és érrendszeri megbetegedések megnövekedett kockázatával.

A koleszterin a sejtmembránok nélkülözhetetlen alkotóeleme, és fontos a fiatal gyerekek agyának optimális fejlődéséhez is. Különösen azon területek fejlődése függ a nagy koleszterin-mennyiségtől, amelyek az agy és szemek fejlődéséért felelősek.

Koleszterinre a test minden sejtjének szüksége van, azonban meg kell különböztetnünk két koleszterint, a HDL- t (vagy jó koleszterint), és az LDL- t (a rossz koleszterint). Az esszenciális zsírsavaknak kedvező hatása van a vér koleszterin-szintjére, mivel a HDL- koleszterin-szintet emelik, míg az LDL- koleszterin-szintet és az össz-zsír koncentrációt (triglicerid) csökkentik. Az Omega zsírsavak ezt az arányt szabályozzák

A koleszterinnek továbbá szerepe van a sebgyógyulásban és fontos struktúr funkciókat lát el.

Segíti a tanulást, javítja az agyműködést

Mivel az agy több mint 50 %-ban esszenciális zsírsavakból áll, így fejlődése és működése jelentős részben azok szintjétől függ. Egyre több kutatási eredmény bizonyítja, hogy az Omega zsírsavak különféle zavarokat orvosolhatnak.

Tanulási problémákat, mint pl. a legaszténia, magatartási és koncentrációs zavarokat, hiperaktivitást. Bizonyos szellemi betegségek esetén terápiás segítséget jelentenek. 

Dr. Donald Rudin, egy amerikai orvos szerint fontos szerepet játszhatnak az esszenciális zsírsavak a tanulásban, a viselkedés javításában és a bűnelkövetők rehabilitációjában.

Rudin fiatal bűnelkövetőket vizsgált, akik nem tudtak vagy akartak megjavulni. Miután OMEGA-3-ban gazdag olajat kaptak, képessé váltak a javulásra.

Azokban a családokban, ahol az étlapon minden nap fehér kenyér, cukor, margarin és junk food (hétköznapi élelmiszer) van, jelentősen nagyobb a gyerekek esélye a viselkedészavarra. Ha táplálékunk nem felel meg agyunk biológiai igényeinek, mi sem tudunk megfelelően viselkedni. Az esszenciális zsírsavak a bűnelkövető, antiszociális, erőszaktevő magatartás korrigálásában egyre növekvő szereppel bírnak.

Az OMEGA-3 és OMEGA-6 aránya az agyban 1:1.