Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Zsírok- olajok emészthetősége

  A természetben mindig van kivétel!  A zsírok/olajok között is található kivételes tulajdonsággal bíró zsír. A közepes láncú zsírok emésztéséhez nem kell enzim, emiatt a szervezet nem terhelődik és a szervezetre gyakorolt hatása is teljesen más. Ilyen zsír a kókuszzsír.

Az új és igazi táplálkozási változást hozó étkezési zsír a nálunk még ismeretlen kókuszzsír eddig elérhetetlen volt számunkra. A bemutatását, egészségre gyakorolt hatásainak  jelentőségét, étkezésben betőltött helyét  és használatát a  növényi olajok és Omega zsírsavak ismertetése után kezdem

Miért okoznak a zsírok/olajok étkezés után fáradtságot, álmosságot, rossz közérzetet?

Amikor elmegyünk bevásárolni, és leemeljük a polcról a sütéshez, főzéshez használható olajat, nem sokat foglalkozunk táplálkozástudományi szempontokkal, inkább a szemünk előtt lebegő ízletes étel alapanyagai, és ízei foglalkoztatnak.

Ha  nem az átlagember vagy, aki a minél jobban finomított olajat veszi, akkor a magas Omega tartalmút vetted, így megnyugtatod magad, hogy családod és önmagad egészségéért sokat tettél. Nem zsírt használsz, hanem finom minőségi növényi olajat, ami egészséges, és sütéshez, főzéshez kiválóan használható (ellentétben a telített zsírokkal, amik egészségtelenek, mint pl. sertés, kacsa zsír stb.). Legalábbis ezt mondják. De ha olyan egészséges a növényi olaj, akkor miért van ennyi beteg ember? Pár évtized alatt mitől lett ilyen sok népbetegség?

   

Nagyszüleink ezeknek a népbetegségeknek töredékét sem ismerték, pedig állandóan sertészsírral sütöttek, főztek, és rendszeresen zsíros kenyeret ettek (házi kenyérrel, hagymával, hmmm micsoda egészségtelenség.)

Aztán megváltoztak az étkezési és életviteli szokásaink és kitalálták, hogy az egészségünk megóvása érdekében cseréljük le a nehéz, telítet zsírokat könnyen emészthető növényi olajokra. Lecseréltük és rövid időn belül elkezdődtek a problémák.

Felvetődik a kérdés: Mi az oka és akkor most egészséges a növényi olaj vagy egészségtelen? Vagy talán a nagyszüleink mégis egészségesebben táplálkoztak a telített zsírok használatával?

Hogy erre a kérdésre választ találjunk, a következő oldalakon először megvizsgáljuk a telített zsírok és növényi olajok közötti különbségeket több szempontból is.

Kezdjük egy kis kémiával, de ne ijedj meg, ez csak pár sor de fontos!

A zsírok, olajok emésztésének ismeretei:

A zsír és az olaj táplálkozástudományi szempontból egy és ugyanaz, de az egészségre gyakorolt hatásuk, emészthetőségük és használatuk nagyon különböző, emiatt fontos az alapot jobban megismerni

Valamennyi olaj és zsír zsírmolekulákból, ismertebb nevén zsírsavakból épül fel. A zsírsavakat kétféleképpen szokták osztályozni.

1. Az első szempont, amit bizonyára ismersz, a telítettség. Vannak telített (sertés, kacsa zsír) zsírsavakat tartalmazó zsírok és telítetlen, többszörösen telítetlen (napraforgó olaj, kukorica olaj) zsírsavakat tartalmazó növényi olajok.

2. Az osztályozás másik szempontja a molekula méretét veszi figyelembe, vagyis a zsírsavban lévő szénlánc hosszát. Léteznek rövid láncú , közepes láncú és hosszú láncú zsírsavak

Az étrendünkben szereplő legtöbb zsírsav, legyenek telítettek vagy telítetlenek, növényi vagy állati eredetűek, hosszú láncú zsírsavakból állnak (LCFA). Ezeknek a zsírsavaknak a szétbontásához emésztésükhöz, enzimek kellenek  amit az epe és a hasnyálmirigy termel.

Az enzimek segítenek a zsírláncok szétbontásában  emészthető egyes zsírlipidekké és a felszívódásában de a gyártása nagyon megterheli a szervezetet és fáradtságot, álmosságot, rossz közérzetet okoz.

 

A táblázatból kiderűl, hogy a mostani étkezési zsírok/olajok használatnál a szervezet továbbra is leterhelt és ebből a szempontból változást nem eredményezett. A változtatás által jelentkező előnyök és hátrányok további mgismerése a te számodra is segít megérteni a zsírok olajok jelentőségét az étkezésben és a népbetegségek kialakulásának okaira is fény derűl és igy te is könnyebben tudsz egészségessen, táplálkozni

 

De ha ennyire megterheli a szervezetet a zsír emésztése és ilyen sok egészséügyi problémát okoz a használata talán helyesebb lenne a zsírszegény táplálkozás?

A következő hírlevélben erre kapsz választ.

Töltsd ki a kérdéseket és nyerj egy egészségcsomagot!

Véleményed rendkívül fontos számomra.

Kíváncsi vagyok a hírlevél feliratkozók problémájára, véleményére. A felmerülő kérdések megismerésével és figyelembe vételével fejlesztem tovább a weblapot és az egészség megőrzéséhez kapcsolódó információkat., ezért kérlek, szánj rá 1 percet és töltsd ki a kérdőívet.  Minden hónapban kisorsolok egy 250ml-es Perfekt Balance-t és 450gr-os kókuszzsírt, tartalmazó csomagot a kérdőív és vélemény beküldők között. Ezzel szeretném megköszönni, hogy segítetted a munkámat.

Minden hírlevélnél más-más kérdéseket teszek fel. Minél többet töltesz ki annál nagyobb az esélyed a nyerésre!